EL-DA Installasjon AS

Smarte løsninger med KNX

KNX er den globale standarden for bygningsautomasjon til bolig, borettslag og næringsbygg. Den har vært på markedet i over 24 år, og brukes til å regulere flere av de elektriske systemene og apparatene i bygget. 

Figur av et hus og en lyspære laget av ledninger

Det er KNX Association som både utvikler og eier teknologien, som kan brukes i både nye og eksisterende boliger, samt næringsbygg og borettslag. 

Hva er egentlig KNX?

Teknologien omfatter all styring, automasjon og overvåkning av belysning, ventilasjon, varme- og kjølingssystemer, alarm- og sikkerhetsovervåkning, energikontroll og lignende. På folkemunne omtaler man KNX som et trådbasert styringssystem, med en åpen standard som i dag utvikles av over 370 leverandører for bolig og næringsbygg. 

For deg betyr det at du får mer fleksibilitet, fremfor systemer som utelukker samtlige leverandører. 

KNX er godkjent etter følgende standarder: 

  • European Standard (CENELEC EN 50090 and CEN EN 13321-1)
  • International Standard (ISO/IEC 14543-3)
  • Chinese Standard (GB/T 20965)
  • US Standard (ANSI/ASHRAE 135)

KNX gir smarte bygg

KNX muliggjøres av hendelser. Det vil si at en sensor må oppfatte selve hendelsen før handlingen skal utføres. I et bygg kan dette være å dimme ned belysningen, justere temperaturen eller utføre andre endringer. Dette gjøres trådløs, og kan også automatiseres – alt avhengig av hvilket system du har.

Denne funksjonaliteten er for de fleste kjent som smarthus. Og det er vel så viktig for næringsbygg som for privatkunder.   

Sensorer i de ulike komponentene, eksempelvis lysbryteren eller termostaten, vil fortelle aktuatorene (dimmere eller relé) hva som skal utføres, slik at handlingene finner sted. 

Hvordan kan KNX gjøre bygget ditt bedre? 

Mens en vanlig bryter kun fungerer om du fysisk trykker på den, vil en smarthusbryter virke både trådløst og med et trykk. De kan tilpasses med alle innstillinger du vil ha for rommet, komplett med scenarier – som igjen er programmert til å si hva og hvordan komponenten skal styres. 

For næringsbygg gir dette store muligheter for besparelser. Se for deg at belysningen automatisk dimmes når arbeidstiden er over, eller at varmen skrus ned av seg selv til et gitt tidspunkt. 

 Det gjør hverdagen enklere, og holder driftskostnadene lave.

Smart teknologi for borettslag og sameier

Smarthusløsninger og velferdsteknologi kan både senke strømforbruket og øke tryggheten og komforten i et boligsameie. Med smart teknologi kan man blant annet kontrollere lys, dører, låser, solskjerming, varme og brannvarsling.

Hverdagen i et borettslag med smart velferdsteknologi føles trygg, enkel og forutsigbar. Større og mindre borettslag har ulike behov. Det er omtrent bare fantasien som setter grenser for hvor smart et sameie kan bli. 

Vi kan levere alt fra automatiske dørlåser med porttelefon til mobilstyring av lys, varme og solskjerming, og våre smarthussystemer kan utvides etterhvert som omfanget øker.

Smarte og trygge løsninger til riktig pris

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi dere med å finne riktige løsninger for deg.